Perfectionisme: de oorsprong, gevolgen en oplossingen
Waar komt perfectionisme vandaan?
Perfectionisme, we kennen het allemaal wel. Die onbewuste drang om alles tot in de perfectie uit te voeren. Voor sommige mensen kan dit heel belemmerend werken. Het is vermoeiend en tijdrovend, en kan zelfs leiden tot mentale en fysieke klachten zoals een burn-out. Maar waar komt dit perfectionisme vandaan?
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de oorzaak van perfectionisme vaak ligt in de ervaringen die we hebben opgedaan in onze vroege jeugd. Het kan een onbewuste drang zijn naar goedkeuring of liefde, die voortkomt uit bijvoorbeeld een ongewenste of ongeplande zwangerschap, stresssituaties in het gezin door bijvoorbeeld ziekte van een van de gezinsleden, of (kinder)mishandeling. Deze ervaringen kunnen ervoor zorgen dat we ons gaan richten op het streven naar perfectie, als een manier om goedkeuring of liefde te krijgen.
De gevolgen van perfectionisme
Maar wat is nu eigenlijk het probleem met perfectionisme? Ten eerste is het vrijwel onmogelijk om alles perfect te doen. Dit kan leiden tot gevoelens van frustratie en teleurstelling, en kan er uiteindelijk voor zorgen dat we onszelf gaan bekritiseren en onze eigen waarde in twijfel gaan trekken. Bovendien kan perfectionisme leiden tot uitstelgedrag, omdat we bang zijn om te falen en daardoor liever helemaal niets doen. Dit kan een enorme belemmering zijn in ons dagelijks leven en werk.
Gelukkig is er een oplossing voor perfectionisme. Progressive mental alignment (PMA) is een methode die je stapsgewijs terugbrengt naar de momenten in je vroege jeugd waarop de oorsprong van je perfectionisme ligt. Door je bewust te worden van deze situaties en inzicht te krijgen in wat er precies is gebeurd, kun je het pijnpunt blijvend oplossen en ervoor zorgen dat je geen last meer hebt van de negatieve effecten van perfectionisme.
Progressive Mental Alignment; de oplossing voor perfectionisme
Maar hoe werkt PMA nu precies? Het begint allemaal met het terugbrengen van je gedachten naar een moment in het verleden waarop je je niet helemaal op je gemak voelde. Dit kan bijvoorbeeld een situatie zijn waarin je je afgewezen voelde of waarin je het gevoel had dat je niet goed genoeg was. Door middel van gerichte vragen en visualisaties breng je jezelf terug naar deze situatie en krijg je inzicht in wat er precies is gebeurd. Dit kan leiden tot een dieper begrip van jezelf en kan ervoor zorgen dat je in de toekomst beter in staat bent om vergelijkbare situaties te hanteren.
Het mooie van PMA is dat het een blijvend effect heeft. Doordat je de oorsprong van je perfectionisme hebt aangepakt, kun je voortaan zonder belemmeringen door het leven gaan. Dit betekent niet dat je nooit meer fouten zult maken, maar wel dat je beter in staat bent om hiermee om te gaan en dat je niet meer vastzit in de drang naar perfectie